Skatt i Sverige

I Sverige betalar fysiska personer inkomstskatt inklusive kommunalskatt till den kommun samt den region där personen i fråga är folkbokförd. Kommunalskatten innefattar även regionskatt, förr kallad landstingsskatt. Fysiska personer vars inkomster överstiger en bestämd brytpunkt betalar även statlig skatt på den del av inkomsten som överstiger brytpunkten. Fysiska personer som inte är folkbokförda i Sverige kan vara skyldiga att betala särskild inkomstskatt för utomlands bosatta till staten, så kallad SINK-skatt. Juridiska personer betalar skatt till staten. Statens aktiviteter för att driva in skatt kallas uppbörd och skatteindrivning.

Sverige särskiljer sig från andra länder genom en hög indirekt skatt på arbetsinkomster som inte är direkt synliga för arbetstagaren, den så kallade allmänna löneavgiften som tas ut som en del av arbetsgivaravgifterna.[1]

Staten tar även in skatt genom mervärdesskatt (moms) på varor och tjänster, samt genom punktskattning av varor och tjänster. Alla folkbokförda i Sverige betalar en begravningsavgift som kan beskrivas som en skatt.

De olika skatterna fördelade sig 2021 enligt följande:[2]

Typ av skatt Andel av totala skatter
Direkta och indirekta skatter på inkomster från arbete 57,1 %
Mervärdesskatt 22,1 %
Skatt på inkomster från kapital 14,6 %
Punktskatter 6,1 %

Den i Sverige sedan lång tid tillbaka gällande principen är att Medborgarna sig själva beskatta. Detta medför att det är folkets representanter i Riksdagen som haft den beskattande makten i riket och inte Suveränen vilket länge var vanligast i andra europeiska länder. I och med demokratins införande i Europa under 1900-talet övertogs den flerhundraåriga svenska modellen av ett stort antal stater i Europa vilket medförde att den beskattande makten nu oftast ligger hos parlamentet och hos lokala församlingar (kommuner och regioner).


From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne